fanny&felix
Syskon hör inte till vanligheterna i musikhistorien, men där de förekommer adderar det något extra till upplevelsen.
The Carpenters, The Jackson Five, Oasis, Radiohead, AC/DC är alla produkter av musikaliskt begåvade syskonpar.
Även inom den klassiska musiken finns det flera exempel på begåvade bröder – Johann Sebastian Bach och hans bröder, Johann Christopher Bach och Johann Jacob Bach (även känd som Stockholms-Bach), liksom Joseph och Michael Haydn. Michael Haydn har tyvärr skrivits ut ur historieböckerna, eftersom han bara hann komponera ynka 41 symfonier, jämfört med den äldre broderns 104.
Fanny och Felix Mendelssohn är troligen det mest kända, och möjligen enda, bror/syster-paret som har levt vidare i den klassiska musikhistorien. Men det är först på senare tid som Fannys enastående begåvning som kompositör har börjat få sitt rättmätiga erkännande.
Fanny och Felix syskonband var mycket starkt. Fannys omsorg om sin yngre bror låg på ett djupt plan och hon kallade honom ofta för sin "son" i deras korrespondens.
När hon föddes i Berlin 1805 beskrev hennes far det som att hon hade ”Bachs fingrar”. Det låg en hel del i detta visade det sig när hon redan vid 14 års ålder kunde spela 24 av preludierna ur J.S. Bachs Das Wohltemperirte Clavier.
I kväll kommer du att få uppleva Fannys tankevärld i ord och musik. Först kommer utdrag ur hennes brevväxling med brodern med varvas med musik av den senare. Vi avrundar det hela med ett av hennes främsta stycken - stråkkvartetten. Den publicerades inte förrän på 1980-talet och otroligt nog är det fullt möjligt att det här är första gången stycket framförs i Stockholm, jag kanske till och med i Sverige – nästan 170 år efter hennes död.
Fannys korrespondens klargör tre saker:
För det första hade hon en enorm respekt för och beundrade broderns tonsättarbegåvning.
För det andra. Syskonen kom ständigt med synpunkter på, kritiserade och stöttade varandra i komponerandet.
För det tredje. Fanny var starkt påverkad av tidens sociala tryck på henne som kvinna i sin roll som musiker, kompositör och mor.
Om historien har givit hennes musik rättvisa är upp till dig att avgöra ...
new york counterpoint
Stockholm Syndrome Ensemble i konserten New York Counterpoint tillsammans med gästerna Katarina Henryson, Niklas Medin och Svante Henryson. Den är en hyllning till The Big Apple som musikalisk hot spot. Programmet hämtar namnet från Steve Reichs stycke med samma namn. New York Counterpoint ska fånga den vibrerande musikaliska pulsen på Manhattan. Den musikaliska utvecklingen i staden som aldrig sover under det senaste seklet är helt unik. Där sjuder en mix av jazz och nutida musik som inte går att finna någon annanstans. Musik av: Leonard Bernstein, Samuel Barber, Charles Ives, Morton Feldman, Aaron Copland, Miles Davis, Steve Reich, Georke Gershwin, John Coltrane och andra New Yorkare.
Musik:
Reich: New York Counterpoint
Barber: 1mvt from Cello Sonata
Ives: 1mvt from Piano Trio
Brackett: SImple Gifts
Copland: Hoe-Down from Rodeo
blues “Ain´t nobody´s business if I do”
Ravel: Blues from Violin Sonata
Gershwin: Short Story
Davis: Bitches Brew
Feldman: Durations
Evans: We will meet again
Glass: Metamorphosis for two
Bernstein: Vatiations on ana Octatonic Scale
Gershwin: Summertime
Bernstein: Piano trio, Largo-Allegro vivio e molto ritmico
from bach and beyond
Johann Sebastian Bach lever. Musikikonen nummer ett under barocken lever inte bara genom sin egen musik utan även som inspirationskälla och stilbildare för musikskapare fram till i dag. Stockholm Syndrome Ensemble bjuder på flera nyanser av Bach. Musik av Robert Schumann, Felix Mendelssohn, Dmitrij Sjostakovitj, György Kurtag och Procol Harum … och så förstås Johann Sebastian Bach. Bachs musik serveras även ur ett svenskt perspektiv, nämligen med folkmusikern Lisa Rydberg.
Musik:
Bach: from Goldberg Variations for string trio (aria, 1,7,8,30)
Kurtag: Microludes for string quartet (nos.1-6)
Schumann: Piano Trio no.2, Nicht zu Rasch
Bach: Keybord concerto F minor, Adagio & Presto
Shostakovich: Piano Quintet mvts 1&2
Bach: Cantata “Gelobet seist du, Jesu Christ”, Chorale
Schumann: Violin Sonata no.2, Leise
Mendelssohn: Piano Trio no.2, Allegro Apassionato
Swedish folk music
perpetuum mobile
Stockholm Syndrome Ensemble experimenterar tillsammans med jonglören Jay Gilligan runt människans fascination kring begreppet oändlighet. Ett möte mellan fysik och musik.
Musik:
Pärt: Fratres
Bach: from “ Art of the Fugue” for string quartet
Haydn: String Quartet op.64 Hob.III: 63, D major, IV. mvt Finale.Vivace
Glass: String Quartet no.2 “Company”
Tüür: Conversio
Britten: 2nd mvt from the Sonata for Cello&Piano
Reich: Clapping Music
Shostakovich: 3rd mvt from the Piano Trio no.2
Cage: 4´33´´
french connection
Många är de tonsättare, musiker och författare som hämtat inspiration från den franska huvudstaden. Hur märks det? Var finns Paris i deras musik? Maurice Ravel, Django Reinhart, August Strindberg och många andra blev alla konstnärligt färgade av sin tid i Paris. Stockholm Syndrome Ensemble kanaliserar deras inspiration till en helaftonsupplevelse på Musikaliska. Konstnärskap världen över vävs i French Connection ihop med texter som har samma konstnärliga beröringspunkt - ”ljusets stad”.
Stockholm Syndrome Ensemble har vid flera tillfällen gjort programmet med gitarristen Gustav Lundgren där han framfört låtar av Django Reinhart samt tillsammans med mezzosopranen Tuva Semmingsen där hon sjunger chansons.
Musik:
Vaughan Williams: from Piano Quintet
de Falla: El Amor Brujo
Ravel: Tombeau de Couperin
Django Reinhardt
Cinema paradiso
Hör de blodisande stråkarna från Hitchcocks Psycho, musik inspirerad av stumfilmens komiska superstjärna Buster Keaton och kom i Shutter Island-stämning tillsammans med Mahler.
Cinema Paradiso är ett unikt tillfälle att uppleva musiken som ger filmerna liv. Stockholm Syndrome Ensemble tolkar några av de mest spännande tonsättningarna ur filmreportoaren.
Några av inslagen i programmet är:
Stråkskriken till duschmordet i Alfred Hitchcocks Psycho är för alltid inhuggna i filmmusikhistorien. Det är så skräck låter. Musiken är skapad av amerikanen Bernard Herrman som samarbetade med skräckens mästare i flera filmer. Vågar du höra Stockholm Syndrome Ensembles version av musiken ur Psycho?
Finländske tonsättaren Magnus Lindberg har skrivit det halsbrytande stycket Steamboat Bill Junior. Det är inspirerat av Buster Keatons film med samma namn från 1928.
Erich Wolfgang Korngold lämnade Europa för USA 1934 när de nazistiska stöveltrampen ekade allt högre. Han gjorde sig ett namn som banbrytande kompositör för musiken i otaliga Hollywood-filmer och fick bland annat en Oscar 1938 för musiken till Robin Hood. Han skrev även en hel del kammarmusik. Stockholm Syndrome Ensemble ger sig i kast med hans pianokvinett i E-dur från 1923.
Stockholm Syndrome Ensemble vaskar också fram några musikaliska guldkorn som varit teman i allt från thrillern Shutter Island till andra världskrigsdramat Schindlers List.
Stockholm Syndrome Ensemble har genomfört programmet tillsammans med cellisten Timo-Veikko Valve och klarinettisten Niklas Andersson.
Musik:
Lindberg: Steamboat Bill Jr
Hermann: Psycho Suite
Korngold: Piano Quintet
Mahler: Piano quartet
Chaplin: Smile
Williams: Schindler´s List
opera behind
the scenes
Stockholm Syndrome Ensemble tar, tillsammans med sopranen Elin Rombo, sig an de fyra stora italienska operatonsättarna i det lite mer intima formatet men med stora känslor.
Kvartetten Verdi, Puccini, Rossini och Cherubini är främst kända för sina Operakompositioner, men de har alla gjort musik i det mindre formatet. Verdis Stråkkvartett och Puccinis Crisantemi är två av huvudinslagen i Opera Behind the Scenes.
MEN! Ingen Italiensk opera utan sång. Gästartisten och hovsångerskan Elin Rombo bjuder på flera härliga arior ur bland andra operorna La Traviata, Boheme och Barberaren i Sevilla.
Musik:
Rossini: Wilhelm Tell- overture (cello quintet)
Rossini: Grand Duo
Verdi: String Quartet
Puccini: Chrisantemi + arior
7 last words
Vad sa han egentligen på korset? Musik och lidande genom två sekler. Stockholm Syndrome Ensemble tar ett oväntat kliv förbi julens evangelier och tar sig till smärtpunkten, Jesus sista skälvande minuter. I Sofija Gubajdulinas isande ”sieben worte” häver ett dragspel sig som Jesu sargade bröstkorg och cellon blir korset, lidandets symbol. Joseph Haydn ger en betydligt känslosvallande bild av lidandet.
Musik "Sieben Worte" av Sofija Gubajdulina och "Jesu Sju Sista Ord På Korset" av Joseph Haydn.
Stockholm Syndrome Ensemble har framfört programmet tillsammans med ackordeonisten Andreas Borregaard.
Musik:
Haydn: string quartet “7 last words of Jesus Christ at the cross”
Gubaidulina: Sieben Worte
Shell Shock -
feel the bass
Stockholm Syndrome Ensemble tolkar tre kompositörer vars liv påverkades starkt av första världskriget. Musiken ställs mot en fond hämtad från de idylliska åren före kriget. Shell Shock visar hur deras musik och poesi formades av de vidrigheter de upplevde på slagfälten. Några av de bärande musikaliska inslagen i Shell Shock är Ralph Vaughan-Williams – pianokvintett i c-moll, Frontispiece för fem händer och två pianon av Maurice Ravel samt musik och poesi av Ivor Gurney. I programmet får kontrabasen stort utrymme och kastar sig ut som soloinstrument i bland annat Rossinis'Une larme pour basse'.
Stockholm Syndrome Ensemble har framfört programmet tillsammans med tenoren Andrew Staples.
Musik:
Vaughan Williams: Piano quintet
Ravel: Frontispiece
Gurney: songs
Bach: Prelude from d minor cello suite
Bob Dylan: war songs
Attempted Suicide
Vad händer i det gränsland där kreativitet och vansinne möts? Hur låter musik som skapats i ett tillstånd där den tömda pillerburken eller pistolmynningen mot tinningen är nästa anhalt? Är det bara kompakt mörker eller finns där också eufori? Attempted Suicide är en upplevelse som rotar i människans allra innersta rum.
Programmet består bland annat av Johannes Brahms pianokvartett i c-moll. Brahms ville att kvartetten skulle uppfattas som en pistol mot tinningen och han brottades med självmordstankar vid komponerandet.
Robert Schumanns pianokvintett är det andra bärande stycket i Attempted Suicide. Schumann led av psykisk sjukdom, delvis orsakad av latent syfilis. Den ledde bland annat till att han genomförde ett misslyckat självmordsförsök genom att kasta sig i Rehn.
Stockholm Syndrome Ensemble har framfört programmet tillsammans med sångerskan Margareta Bengtson.
Musik:
Brahms: Piano quartet nr.2 C minor
Schumann: Piano quintet
Radka Toneff
Nick Drake
Kate Bush
Schubert's Octet: The Evening Star
' It is almost impossible to grasp that Franz Schubert composed more than sixhundred nearly perfect lieder during his tragically brief life span. One might say that his music reflects the romantic feeling more than any of his contemporaries', through the intimate world of his lieder and the heavenly dimension of his chamber music.
While he was still alive, Schubert was nearly unknown to the Viennese audience - but today, we cannot imagine Viennes music without him.
This evening we present a microcosm of Schubert's most personal songs. We have combined them with the emotionally charged world which a century later were to alter the musical landscape for ever, the second Viennese school. This prelude to the Octet is concluded with the song The Evening Star, which was written the same year as the Octet - 1824 - and may be regarded as a distilled version of the very heart of Franz Schubert's music.'
Simon Crawford-Phillips
pianist and conductor
Spirit
In Spirit, Stockholm Syndrome Ensemble has chosen to explore composers who express cosmic connections and transcendence in their music. A special collaboration with American artist Joanne Grüne-Yanoff will result in the world première of a video installation, “Threads”, which comments independently on the Piano Quartet of Latvian composers Peteris Vasks. Vasks wishes to nourish the soul with music, in an era which he feels lacks ideals, hope and love. As a complement, George Crumb’s Vox Balaenaechallenges the musicians to imitate the song of whales with their instruments, and perform as actors. For this piece, the ensemble is joined by Adam Walker, solo flutist in London Symphony Orchestra.
“Historically speaking, a thread is a symbol of life, a symbol of the link to the spiritual world – a way to show invisible connections,” Joanne Grüne-Yanoff says about her video installation.
Seven meditative sequences frame the six movements of the Vasks Piano Quartet. As a leit motif throughout the film, two hands are shown seeking and tying threads together.
“My work concentrates on small gestures. These gestures may be physical, or verbal, or mental. They express transient emotional states that circle back repeatedly until they inscribe themselves in our personal grammar -- in our small gestures.”
As part of the collaboration, Stockholm Syndrome Ensemble will appear at the opening of Joanne Grüne-Yanoff’s show Happy Thoughts at Gallery Detroit-Stockholm on Friday, April 11, 5 p.m. with Steve Reich’s Clapping Music.
American Artist Joanne Grüne-Yanoff last exhibited in Stockholm with a solo exhibition at Liljevalchs Konsthall in 2009. Since then, her work has been exhibited internationally in solo exhibitions in cities including New York, Berlin, Helsinki and Luxembourg, among others. The artist returns to Stockholm, now her adopted hometown, to share her latest work in a solo exhibition at Detroit Stockholm, opening 11 April, 2014.
www.joannegruneyanoff.com; www.detroitstockholm.com
”Muscular and poetic distillations of the unprotected self ” (J’N’C Magazine)
“Satirical and subversive” (Ex-Berliner)
"Superb!” ( Arts Hotspot, Helsinki)
Music:
Crumb: Vox Balaenae
Vasks: Piano quartet
Pärt: Fratres
Beethoven: 2mvt from the piano trio op.70 nr.2
Sigur Ros: Fjogur piano
Dangerous Liaisons
Music:
Janacek: The Diary of One Who Disappeared
Schönberg: Verklärte Nacht
Brahms: 3mvt from piano quartet in c
Korngold: Much ado about nothing
Skandalkonzert
Music:
Schubert: Kvartettsats
Mahler: piano quartet
Schönberg: Chamber Symphony
Always Look on the bright side of life
Music:
Copland: Appalachian Spring
Britten: piano concerto thingy
Messiaen: Quartet for the End of Time
INTIMATE LETTERS
Music:
Dvorak: Terzett
Janacek: Pohadka
Brahms: 4th mvt from the C minor piano quartet
Janacek: Intimate Letters
REVELATIONS – UPPENBARELSER
Music:
John Dowland: songs
Britten: Lachrymae
Beethoven: 2mvt from Eroica (arr. piano 4 hands)
Strauss: Metamorphosis (arr. streing septet)
Messiaen: 1st mvt from End of Time
Radiohead: Pyramid Song
ENTENTE CORDIALE
Music:
Vaughan-Williams: opening of Lark Ascending
Vaughan-Williams: “on Wedlock Edge”
Faure: from piano quartet c minor
Ravel: 4th mvt from String quartet
Elgar: 1mvt, piano quintet
Ravel: Mother Goose
Ravel: Blues from violin sonata
Poulenc: piano duet sonata
Britten: from Divertimento